Preskočit na obsah
X Vážení návštevníci Enviroportálu,
20. 12. 2023 bola spustená nová verzia webového sídla, momentálne sa nachádzate na starej verzii. Na novú verziu budete automaticky presmerovaní. Ospravedlňujeme sa za prípadné nepríjemnosti a ďakujeme za trpezlivosť.
Tím Enviroportálu

Správa o stave životného prostredia Slovenskej republiky v roku 2022

Predslov


Vážení čitatelia,
 
Správa o stave životného prostredia Slovenskej republiky slávi svoje jubileum a síce tridsiate výročie publikovania. Prvá v poradí hodnotila obdobie rokov 1992 – 1993 a zahájila vydávanie tejto publikácie samostatnej Slovenskej republiky. Od tohto obdobia až po dnešok prešla viacerými zmenami, jednak z hľadiska grafickej prezentácie, ale hlavne v obsahovej stránke. Reagovala na vývoj, ktorý bol spojený s pristupovaním Slovenska k medzinárodným dohovorom, s výkazníctvom v životnom prostredí súvisiacim so vstupom do Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj, Európskej environmentálnej agentúry ale hlavne do Európskej únie (EÚ). Práve so vstupom do EÚ je spojená transpozícia predpisov v oblasti životného prostredia do právneho poriadku Slovenska a s čím súvisel aj nárast povinností voči EK z hľadiska poskytovania dát a informácií o implementácii uvedených predpisov v národných podmienkach. Táto skutočnosť vyvolala požiadavky na úpravy a nárast monitoringu a štatistických sledovaní v životnom prostredí.
 
Rovnako sa uvedeným faktom prispôsobovala aj Správa o stave životného prostredia a transformovala sa postupne do štruktúry ako je prezentovaná dnes.
 
Jej cieľ však zostal nezmenený a síce informovať o kvalite životného prostredia, jej vývoji v krátkodobom i dlhodobom časovom horizonte. Postupne k nemu pribudlo aj vyhodnocovanie očakávaného smerovania plnenia cieľov prijatých Stratégiou environmentálnej politiky Slovenskej republiky do roku 2030 „Zelenšie Slovensko“.
 
Správa významnou mierou prispieva k naplneniu práva na informácie o životnom prostredí, ktoré občanom našej republiky garantuje Ústava Slovenskej republiky. Vychádza každoročne v súlade so zákonom č. 17/1992 Zb. o životnom prostredí a zákonom č. 205/2004 Z.z. o zhromažďovaní, uchovávaní a šírení informácií o životnom prostredí a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
 
Na tvorbe dát, informácií, ich spracovaní, vyhodnocovaní, a publikovaní sa podieľa široký tím odborníkov z rezortu životného prostredia ale aj z ďalších dotknutých rezortov. Dúfame, že Správa o stave životného prostredia Slovenskej republiky v roku 2022 sa stane, rovnako ako predchádzajúce vydania, cenným zdrojom súhrnných informácií o životnom prostredí v našej krajine a tak prispeje k rozvoju environmentálneho povedomia a záujmu o životné prostredie.

Kolektív autorov
 
Kapitola na stiahnutie:
Kapitola komplet: