Preskočit na obsah
X Vážení návštevníci Enviroportálu,
20. 12. 2023 bola spustená nová verzia webového sídla, momentálne sa nachádzate na starej verzii. Na novú verziu budete automaticky presmerovaní. Ospravedlňujeme sa za prípadné nepríjemnosti a ďakujeme za trpezlivosť.
Tím Enviroportálu

Správa o stave životného prostredia Slovenskej republiky v roku 2020

Udržateľné využívanie a efektívna ochrana prírodných zdrojov

Účinná ochrana prírody a krajiny


 

Kľúčové otázky a kľúčové zistenia

 
Aký je stav druhov a biotopov európskeho významu?
  • Na základe tretej správy o stave druhov a biotopov európskeho významu na Slovensku (za obdobie rokov 2013 – 2018) vykazuje stav druhov a biotopov síce zhoršenie, ide však o dôsledok zlepšenia poznatkov a v skutočnosti je ich stav viac-menej rovnaký ako v predchádzajúcich hodnotených obdobiach.
  • Podľa výsledkov tretej správy sa v období rokov 2013 – 2018 nachádzalo v nepriaznivom stave (nevyhovujúci, príp. zlý) 75 % druhov63,4 % biotopov európskeho významu.

Aký je stav jednotlivých druhov rastlín a živočíchov a vývoj v zamedzovaní jeho zhoršovania?
  • Ohrozenosť nižších rastlín v SR predstavuje v súčasnosti 11,7 % a ohrozenosť vyšších rastlín 14,6 %, pričom chránených je 19,7 % vyšších rastlín vyskytujúcich sa v SR. V rámci živočíchov je ohrozených 24,2 % stavovcov6,5 % bezstavovcov, pričom chránených je celkovo cez 3 % druhov. V roku 2020 bol publikovaný Červený zoznam machorastov.
  • V roku 2020 boli realizované programy záchrany pre 7 druhov živočíchov a programy starostlivosti pre 3 druhy živočíchov.

Aký je stav a vývoj územnej ochrany v SR?
  • V súčasnosti je na území SR spolu 1 089 tzv. maloplošných CHÚ a 23 tzv. veľkoplošných CHÚ národnej sústavy klasifikovanej stupňami ochrany (2. – 5.) s celkovou rozlohou 1 147 582 ha (bez vzájomných prekryvov), čo tvorí  23,4 % rozlohy SR.
  • V roku 2020 boli vyhlásené ďalšie územia európskeho významu za chránené územia a schválené boli programy starostlivosti pre 2 chránené vtáčie územia.

Nastal pokrok v hodnotení ekosystémových služieb?
  • V roku 2020 bola vydaná monografia Hodnota ekosystémov a ich služieb na Slovensku.
  • Dôležitým krokom pre hodnotenie ekosystémových služieb bolo vytvorenie unikátnej mapy a geodatabázy ekosystémov Slovenska.
  • Prelomovým je prvé monetárne vyhodnotenie vybraných ekosystémových služieb pre jednotlivé ekosystémy Slovenska v eur/ha/rok, ako aj celkové ekonomické vyhodnotenie poskytovaných služieb na celonárodnej úrovni.

 

Biodiverzita

 

  • Monitoring druhov a biotopov

Komplexný informačný a monitorovací systém (KIMS) bol v roku 2020 doplnený o 24 556 zoologických, 294 biotopových a 28 047 botanických záznamov vrátane chránených a inváznych druhov (výskytových záznamov). Databáza Natura 2000 bola aktualizovaná v súlade so zmenami v SDF (Standard Data Form) realizovanými v roku 2020.

Na vybraných trvalých monitorovacích lokalitách (TML) pokračoval monitoring, avšak len pre veľmi obmedzené množstvo druhov a biotopov európskeho významu, pričom ho realizovali len interní zamestnanci ŠOP SR (bez externej spolupráce). Výsledky monitoringu boli pravidelne zverejňované na portáli www.biomonitoring.sk. V roku 2020 bolo zrealizovaných a do KIMS vložených iba 438 terénnych návštev (záznamov) monitoringu na TML, čo je o 2/3 menej ako predchádzajúci rok a celkovo je to menej ako 5 % celkovej potrebnej realizácie monitoringu v danom roku.

 

  • Druhová ochrana

Ohrozenosť druhov

V SR je, podľa aktuálnych červených zoznamov, v súčasnosti ohrozených 1 047 druhov nižších rastlín (v kategóriách CR – kriticky ohrozené, EN – ohrozené a VU – zraniteľné, podľa IUCN), pričom je ohrozená skoro polovica machorastov a skoro štvrtina lišajníkov. Z vyšších rastlín je ohrozených 527 druhov.

 

 

Podľa aktuálnych červených zoznamov živočíchov je v SR ohrozených 1 636 bezstavovcov100 taxónov stavovcov (v kategóriách CR, EN a VU, podľa IUCN).

Medzi najviac ohrozené bezstavovce patria šváby (44,4 %), podenky (34,2 %), vážky (33,3 %) a tiež mäkkýše a pavúky (do 30 %). Zo stavovcov sú najviac ohrozené mihule (100 %) a obojživelníky s plazmi (nad 40 %).

Medzi najlepšie preskúmané taxóny patria vtáky, tieto slúžia ako indikátory stavu biodiverzity a biologického zdravia ekosystémov, ktoré obývajú. Ohrozená z nich je skoro jedna štvrtina (24,2 %).

V roku 2020 bol publikovaný Červený zoznam machorastov: Katarína MIŠÍKOVÁ, Katarína GODOVIČOVÁ, Pavel ŠIRKA a Rudolf ŠOLTÉS. Checklist and red list of mosses (Bryophyta) of Slovakia. Biologia. 2020, 75(1), 21-37. ISSN 0006-3088.

Uskutočnili sa aj prípravné rokovania k organizovaniu a financovaniu aktualizácie a doplnenia červených zoznamov rastlín a živočíchov na úrovni ŠOP SR.

 

Obchod s ohrozenými druhmi

MŽP SR udelilo v roku 2020, ako Výkonný orgán SR podľa Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (Dohovor CITES), 2 321 výnimiek zo zákazu komerčných činností podľa čl. 8 ods. 3 nariadenia Rady (ES) č. 338/97 o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a rastlín reguláciou obchodu s nimi a 147 povolení na dovoz/vývoz/opätovný vývoz podľa čl. 4 a čl. 5 predmetného nariadenia.

Vedeckým orgánom SR je ŠOP SR a v súlade s národnou a legislatívou EÚ sa o. i. v roku 2020 vyjadrila k 505 žiadostiam. Z toho 60 žiadostí sa týkalo dovozu/vývozu exemplárov CITES a 387 udelenia výnimky zo zákazov komerčných činností.

S účinnosťou k 1. 12. 2020, vychádzajúc z princípu predbežnej opatrnosti a zohľadňujúc vysoké riziko zneužitia vybraných druhov mačkovitých šeliem (najmä tigrov) odchovaných v zajatí na nelegálny obchod, pozastavilo MŽP SR po konzultácii so ŠOP SR vydávanie povolení na vývoz alebo opätovný vývoz exemplárov druhov rodu Panthera (tiger, lev, jaguár, leopard škvrnitý), Neofelis (leopard), Lynx (rys), Acinonyx (gepard) a Puma a taktiež udeľovanie výnimiek zo zákazu komerčných činností s exemplármi týchto druhov zaradených do prílohy A nariadenia Rady (ES) č. 338/97 o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a rastlín reguláciou obchodu s nimi v platnom znení (okrem výnimočného účelu v záujme ochrany, zachovania a záchrany populácie daných druhov vo voľnej prírode).

 

Ochrana druhov

Druhová ochrana rastlín a živočíchov je upravená v § 32 § 35 zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o ochrane prírody a krajiny“) a vyhláškou MŽP SR č. 24/2003 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov.

V zmysle uvedenej vyhlášky je chránených 823 druhov a poddruhov rastlín vyskytujúcich sa v SR, z toho 713 druhov vyšších (cievnatých) rastlín, 23 druhov machorastov, 17 druhov lišajníkov a 70 druhov vyšších húb vyskytujúcich sa v SR.

 

 

Počet chránených živočíchov s výskytom v SR predstavuje 816 taxónov. Nie je tu zahrnutá taxonomická skupina vtákov, keďže všetky druhy prirodzene sa vyskytujúcich vtákov na území SR sú chránené.

 

Starostlivosť o chránené a ohrozené druhy

Tabuľka: Programy záchrany (PZ) a programy starostlivosti (PS) druhov živočíchov

Typ programu
Realizácia v roku 2020 (druhy)
Programy záchrany
 
PZ žltáčika zanoväťového (Colias myrmidone)
PZ jasoňa červenookého (Parnassius apollo) na roky 2017 – 2021
PZ korytnačky močiarnej (Emys orbicularis) na roky 2017 – 2021
PZ sokola červenonohého (Falco vespertinus) na roky 2018 – 2022
PZ hlucháňa hôrneho (Tetrao urogallus) na roky 2018 – 2022
PZ tetrova hoľniaka (Tetrao tetrix) na roky 2018 – 2022
Spoločný PZ bučiaka veľkého (Botaurus stellaris) a chochlačky bielookej (Aythya nyroca) na roky 2019 – 2023
Programy starostlivosti
PS o vlka dravého (Canis lupus) na Slovensku
PS o rysa ostrovida (Lynx lynx) na Slovensku
PS o medveďa hnedého (Ursus arctos) na Slovensku

Zdroj: ŠOP SR, MŽP SR

 

V rámci chovných a rehabilitačných staníc bolo v roku 2020 rehabilitovaných 1 970 jedincov poranených alebo inak hendikepovaných živočíchov (vtáky1 526 jedincov, cicavce420 jedincov, iné – 24 jedincov). Späť do voľnej prírody bolo vypustených 832 jedincov (z toho 584 vtákov, 244 cicavcov a 4 iné).

 

Tabuľka: Prehľad chovných a rehabilitačných staníc

Chovné stanice (CHS)
Rehabilitačné stanice (RS)
14 CHS ŠOP SR
4 RS ŠOP SR
CHS OZ Priatelia prírody
RS ZOO Bojnice
CHS OZ Návrat do divočiny
RS Ekocentrum Zázrivá
CHS Havran
RS UVLF Košice
CHS UVLF Košice
Celkový počet RS: 7
CHS CVČ Sečovce
 
CHS Petrovice
 
Celkový počet CHS: 20
 

Zdroj: ŠOP SR, MŽP SR

 

Z hľadiska záchrany živočíchov in situ boli v roku 2020 organizáciami ochrany prírody a krajiny organizované transfery sysľa pasienkového v lokalite Biele vody.

V rámci organizačných útvarov ŠOP SR sa v roku 2020 zabezpečilo stráženie 165 hniezd 7 druhov dravcov (orol kráľovský, orol skalný, orol krikľavý, sokol sťahovavý, sokol rároh, výr skalný a orliak morský) a v nich bolo úspešne vyvedených 200 mláďat.

V rámci praktickej starostlivosti o živočíchy boli organizačnými útvarmi ŠOP SR zrealizované aj aktivity na zlepšenie generačných a pobytových podmienok živočíchov, ako sú napr. budovanie nových, resp. údržba a prekládka pôvodných umelých hniezdnych podložiek pre bociany, dravce, sovy a spevavce, stráženie tokanísk lesných kurovitých vtákov, zlepšenie hniezdnych podmienok pre krakľovce, riešenie výskytu netopierov a dážďovníkov v panelových domoch, sledovanie funkčnosti rybovovodov, monitoring hniezd sov, zlepšenie podmienok v okolí vodných plôch pre bahniaky a čajky, úprava biotopov vo voľnej krajine a úprava reprodukčných lokalít pre obojživelníky.

ŠOP SR zabezpečuje na problematických úsekoch komunikácií v čase jarnej migrácie obojživelníkov inštaláciu fóliových zábran a následný prenos obojživelníkov, prevažne žiab, cez teleso cesty. Celkovo bolo v roku 2020 prenesených 68 253 jedincov obojživelníkov, pričom bolo inštalovaných 14 880 m zábran pre obojživelníky, z toho 8 660 m mimo CHÚ.

 

Invázne druhy

Právny a strategický rámec problematiky inváznych druhov je zadefinovaný nariadením Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1143/2014 o prevencii a manažmente introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov (nariadenie EÚ č. 1143/2014). Následnými vykonávacími nariadeniami Komisie (EÚ) č. 1141/2016, č. 1263/2017 a č. 1262/2019 bol ustanovený zoznam a do neho zaradených 66 druhov, ktoré sú považované za invázne druhy vzbudzujúce obavy Únie (36 druhov rastlín30 druhov živočíchov).

V rámci SR problematiku prevencie a manažmentu inváznych nepôvodných druhov legislatívne upravuje zákon č. 150/2019 Z. z. o prevencii a manažmente  introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov a zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorým sa implementuje nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1143/2014. Dňa 1. 1. 2020 nadobudli účinnosť súvisiace vykonávacie predpisy, a to nariadenie vlády SR č. 449/2019 Z. z., ktorým sa vydáva zoznam inváznych nepôvodných druhov vzbudzujúcich obavy Slovenskej republiky (ďalej len „nariadenie vlády SR č. 449/2019 Z. z.“) spolu s vyhláškou MŽP SR č. 450/2019 Z. z., ktorou sa ustanovujú podmienky a spôsoby odstraňovania inváznych nepôvodných druhov.

 

Invázne druhy rastlín

Trend výskytu inváznych nepôvodných druhov rastlín sa naďalej zhoršuje. Súvisí to najmä s pomerne veľkým výskytom týchto druhov na pozemkoch s neznámym alebo nevysporiadaným vlastníctvom, na ktorých nie je zabezpečovaná pravidelná starostlivosť (napr. kosenie, pastva), ale tiež s nedostatočne účinným vynucovaním právnych predpisov upravujúcich prevenciu a manažment introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov. Populácie inváznych nepôvodných druhov rastlín sa rozširujú, nakoľko aktivity na ich elimináciu sú nedostatočné a predovšetkým nie sú vykonávané celoplošne a systematicky.

 

Zoznam inváznych nepôvodných druhov rastlín vzbudzujúcich obavy Slovenskej republiky (tzv. národný zoznam) je uvedený v prílohe č. 1 nariadenia vlády č. 449/2019 Z. z., zahŕňa 3 druhy1 rod bylín a 3 druhy drevín:

  • ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia)
  • zlatobyľ kanadská (Solidago canadensis)
  • zlatobyľ obrovská (Solidago gigantea)
  • pohánkovec (krídlatka) (Fallopia sp.; syn. Reynoutria)
  • beztvarec krovitý (Amorpha fruticosa)
  • kustovnica cudzia (Lycium barbarum)
  • javorovec jaseňolistý (Negundo aceroides)

Zoznam inváznych nepôvodných druhov rastlín vzbudzujúcich obavy Únie (tzv. zoznam EÚ) je uvedený vo vykonávacom nariadení Komisie (EÚ) č. 2016/1141. V zozname sa nachádza 36 druhov inváznych nepôvodných rastlín, z ktorých bol výskyt na území Slovenska zatiaľ potvrdený len v prípade 5 druhov:

  • glejovka americká (Asclepias syriaca)
  • boľševník obrovský (Heracleum mantegazzianum)
  • vodomor Nuttalov (Elodea nuttalii)
  • netýkavka žliazkatá (Impatiens glandulifera)
  • pajaseň žliazkatý (Ailanthus altissima)

V roku 2020 bolo zmapovaných 506 lokalít nepôvodných a inváznych nepôvodných druhov rastlín. Údaje boli zaznamenané pre 50 druhov rastlín, vrátane tých, ktoré nie sú zaradené do národného zoznamu či zoznamu EÚ. Najčastejšie udávanými druhmi v chránených územiach boli: Asclepias syriaca, Ambrosia artemisiifolia, Fallopia sp., Impatiens glandulifera, Solidago canadensis, Solidago gigantea, Negundo aceroides, sumach pálkový (Rhus typhina), turanec kanadský (Conyza canadensis), agát biely (Robinia pseudoacacia), hviezdnik ročný (Stenactis annua), slnečnica hľuznatá (Helianthus tuberosus), netýkavka malokvetá (Impatiens parviflora). Údaje sú súčasťou KIMS.

V roku 2020 bolo odstraňovanie nepôvodných a inváznych nepôvodných druhov rastlín realizované na 59 lokalitách v chránených územiach (CHÚ) na výmere 15,704 ha (ktoré nadväzovalo na opatrenia vykonávané aj v predchádzajúcich rokoch). Týkalo sa 13 druhov nepôvodných a inváznych nepôvodných  druhov rastlín náprstník červený (Digitalis purpurea), druhy rodu Fallopia, jaseň americký (Fraxinus americana), jaseň mannový (Fraxinus ornus), Helianthus tuberosus, Heracleum mantegazianum, Impatiens glandulifera, lupina mnoholistá (Lupinus polyphyllus), Negundo aceroides, borovica čierna (Pinus nigra), orličník obyčajný (Pteridium aquilinum), Robinia pseudoacacia, druhy rodu Solidago).

Mimo CHÚ bolo vykonané odstraňovanie 5 druhov nepôvodných a inváznych nepôvodných druhov  rastlín (Ambrosia artemisifolia, Fallopia japonica, Helianthus tuberosus, Heracleum mantegazzianum, druhy rodu Solidago) na 31 lokalitách na výmere 3,804 ha.

 

Invázne druhy živočíchov

Zoznam inváznych nepôvodných druhov živočíchov vzbudzujúcich obavy Slovenskej republiky (tzv. národný zoznam) je uvedený v prílohe č. 2 nariadenia vlády č. 449/2019 Z. z. a zahŕňa 10 druhov (2 druhy mäkkýšov, 6 druhov rýb, 1 druh plazov, 1 druh cicavcov):

 

Mollusca – mäkkýše

  • slizovec iberský (Arion lusitanicus)
  • škľabka ázijská (Sinanodonta woodiana)

Reptilia – plazy

  • korytnačka maľovaná (Chrysemys picta)

Mammalia – cicavce

  • norok americký (Mustela vison)

Pisces – ryby

  • sumček čierny (Ameiurus melas)
  • pichľavka siná (Gasterosteus aculeatus)
  • býčko nahotemenný (Neogobius gymnotrachelus)
  • býčko piesočný (Neogobius fluviatilis)
  • býčko hlavatý (Neogobius kessleri)
  • býčko čiernoústy (Neogobius melanostomus)

Zoznam inváznych nepôvodných druhov živočíchov vzbudzujúcich obavy Únie (tzv. zoznam EÚ) je uvedený vo vykonávacom nariadení Komisie (EÚ) č. 2016/1141.V zozname sa nachádza 30 druhov inváznych nepôvodných živočíchov, z ktorých bol výskyt na území Slovenska zatiaľ potvrdený v prípade 15 druhov: nutria vodná/riečna (Myocastor coypus), rak pruhovaný (Orconectes limosus), potápnica bielolíca (Oxyura jamaicensis), rak signálny (Pacifastacus leniusculus), rak červený (Procambarus clarkii), býčkovec amurský (Perccottus glenii), hrúzovec sieťovaný (Pseudorasbora parva), medvedík čistotný (Procyon lotor), korytnačka písmenková (Trachemys scripta), psík medvedíkovitý (Nyctereutes procyonoides), ondatra pižmová (Ondatra zibethicus), slnečnica pestrá (Lepomis gibbosus), rak mramorový (Procambarus fallax f. virginalis), húska štíhla (Alopochen aegyptiacus), vrana lesklá (Corvus splendens).

 

  • Biotopy

Praktická starostlivosť bola zameraná na nahradenie chýbajúceho tradičného obhospodarovania trávnych porastov a spočívala predovšetkým v likvidácii náletových drevín, kosení biomasy s jej odstránením z lokalít. Tieto opatrenia boli vykonané na 155 lokalitách o celkovej výmere 585,84 ha v chránených územiach a na 28 genofondových plochách o celkovej výmere 20,60 ha.

 

  • Súhrnné informácie o stave druhov a biotopov európskeho významu a stave vtákov

Stav druhov a biotopov európskeho významu

V smernici Rady 92/43/EHS z 21. mája 1992 o ochrane biotopov, voľne žijúcich živočíchov a rastlín v platnom znení (ďalej len „smernica o biotopoch“) sú uvedené podmienky ochrany pre vybrané druhy rastlín a živočíchov, ako aj biotopov a povinnosti monitorovania a vyhodnocovania ich stavu. Ide o druhy a biotopy európskeho významu (EV) uvedené v prílohách tejto smernice, pričom predmetom monitoringu na Slovensku je 150 druhov živočíchov, 50 druhov rastlín a 66 typov biotopov EV v rámci 2 biogeografických regiónov – alpského a panónskeho.

Podľa čl. 17 smernice o biotopoch majú členské štáty povinnosť každých šesť rokov vypracovať správu o realizácii opatrení prijatých podľa tejto smernice, vrátane hodnotenia vplyvov týchto opatrení na stav biotopov a druhov z hľadiska ochrany prírody. Doteraz posledná, v poradí tretia správa o stave druhov a biotopov európskeho významu (za roky 2013 – 2018) za Slovensko bola odovzdaná Európskej komisii v roku 2019.

 

 

Graf: Porovnanie stavu druhov európskeho významu podľa taxonomického členenia

Graf: Porovnanie stavu druhov európskeho významu podľa taxonomického členenia

Zdroj: ŠOP SR

Poznámka: Počet v zátvorkách uvádza počet hodnotení stavu v obidvoch biogeografických regiónoch

 

Graf: Porovnanie stavu biotopov európskeho významu podľa jednotlivých skupín

Graf: Porovnanie stavu biotopov európskeho významu podľa jednotlivých skupín

Zdroj: ŠOP SR

Poznámka: Počet v zátvorkách uvádza počet hodnotení stavu sumárne za biogeografické regióny

 

Bližšie výsledky hodnotenia boli spracované v Správe o stave životného prostredia SR 2019.

Celkové hodnotenie bolo publikované v dokumente: Černecký, J., Čuláková, J., Ďuricová, V., Saxa, A., Andráš, P., Ulrych, L., Šuvada, R., Galvánková, J., Lešová, A., Havranová, I. 2020. Správa o stave biotopov a druhov európskeho významu za obdobie rokov 2013 – 2018 v Slovenskej republike. Banská Bystrica: ŠOP SR, 109 pp, ISBN 978-80-8184-076-0.
 

Stav vtákov

Obdobne bola v roku 2019 odovzdaná EK aj druhá správa o stave vtákov na Slovensku v zmysle čl. 12 smernice Európskeho parlamentu a Rady 2009/147/ES z 30. novembra 2009 o ochrane voľne žijúceho vtáctva – kodifikované znenie (ďalej len „smernica o vtákoch“). Celkovo bolo hodnotených 223 druhov vtákov.

Z hľadiska stavu jednotlivých druhov vtákov vychádzajú v nevyhovujúcom stave predovšetkým druhy viazané na agrárnu krajinu, veľa druhov je taktiež v skupine viazanej na mokraďové biotopy, resp. lesné biotopy, napr. hlucháň hôrny (Tetrao urogallus). Ďalšou skupinou, ktorá je ako celok v zlom stave, sú dravce.

Bližšie výsledky hodnotenia boli spracované v Správe o stave životného prostredia SR 2019.

Celkové hodnotenie bolo publikované v dokumente: Černecký, J., Lešo, P., Ridzoň, J., Krištín, A., Karaska, D., Darolová, A., Fulín, M., Chavko, J., Bohuš, M., Krajniak, D., Ďuricová, V., Lešová, A., Čuláková, J., Saxa, A., Durkošová, J., Andráš, P. 2020. Stav ochrany vtáctva na Slovensku v rokoch 2013 – 2018. Banská Bystrica: ŠOP SR, 105 strán. ISBN: 978–80–8184–084–5. 

V roku 2020 bola Európskej komisii predložená aj správa o výnimkách v zmysle čl. 9 smernice o vtákoch (za rok 2019).

 

  • Environmentálna kriminalita – ochrana rastlín a živočíchov

Za oblasť ochrany rastlín a živočíchov bolo v roku 2020 zistených zložkami kriminálnej polície v rámci environmentálnej trestnej činnosti 214 prípadov s objasnenosťou 156 prípadov (72,9 %). Zároveň sa v roku 2020 dodatočne objasnilo ďalších 11 trestných činov zistených v predchádzajúcom období (pred rokom 2020). V porovnaní s predchádzajúcim rokom bola objasnenosť prípadov na úrovni 63,7 %, čo predstavuje nárast o 9,2 %.
 

 

  • Realizácia práva a koncepčných činností v oblasti ochrany biodiverzity

Ochrana biologickej diverzity

V roku 2020 vypracovalo MŽP SR v spolupráci so ŠOP SR a ďalšími rezortmi i subjektmi podrobné vyhodnotenie plnenia Akčného plánu pre implementáciu opatrení vyplývajúcich z Aktualizovanej národnej stratégie ochrany biodiverzity do roku 2020. Materiál bol predložený na rokovanie vlády SR 7. 1. 2021 a bol vzatý na vedomie.

Väčšina úloh (99) bola splnená, resp. sú to priebežné úlohy a bude ich potrebné realizovať aj v nasledujúcom období. Ďalších 42 úloh bolo čiastočne splnených26 úloh bolo nesplnených – ich implementáciu bude potrebné prehodnotiť a následne zvážiť ich realizáciu v nasledujúcom období.

  • K pokroku došlo pri dopĺňaní národného zoznamu území európskeho významu a v schvaľovaní programov starostlivosti o chránené územia, rovnako vo vytvorení Komplexného informačného systému biotopov a druhov (KIMS – www.biomonitoring.sk),
  • viaceré opatrenia v chránených územiach či pre chránené druhy boli realizované vďaka projektom (najmä z finančného nástroja LIFE, ale aj z iných zdrojov, ako sú európske štrukturálne a investične fondy a ďalšie),
  • došlo k zmene právneho rámca – okrem prijatia zákona a vykonávacej vyhlášky k problematike inváznych nepôvodných druhov bol novelizovaný zákon o ochrane prírody a krajiny,
  • boli spracované početné metodiky a štúdie (napr. pre oblasť ochrany genetických zdrojov rastlín, či konektivity, katalóg ekosystémových služieb, metodika mapovania historických štruktúr poľnohospodárskej krajiny, príručka pre prírode blízke obhospodarovanie lesa, metodika mapovania pralesov a prírodných lesov, podľa ktorej boli tiež pripravené a v roku 2020 prerokované návrhy na vyhlásenie prírodných rezervácií Pralesy Slovenska a iné).

Vyhodnotenie plnenia akčného plánu predstavuje jeden z hlavných podkladov pre prípravu nadväzného akčného plánu a stratégie pre ďalšie obdobie 2021 – 2030, a to aj s prepojením na stratégiu EÚ pre biodiverzitu do roku 2030 (medzi ciele tejto stratégie o. i. patrí zvýšenie výmery suchozemských chránených území v EÚ na 30 % a v rámci nej dosiahnutie tretiny ako prísne chránené územia) a návrh nového globálneho rámca pre biodiverzitu po roku 2020 (tzv. Global Biodiversity Framework/GBF) podľa Dohovoru o biologickej diverzite.

 

Ochrana mokradí

V rámci plnenia úloh vyplývajúcich z Dohovoru o mokradiach majúcich medzinárodný význam predovšetkým ako biotopy vodného vtáctva (Ramsar, Irán, 1971) boli v roku 2020 spracované podklady pre národnú správu o implementácii dohovoru za roky 2018 – 2020. Organizačné útvary ŠOP SR taktiež zabezpečujú mapovanie mokradí vo svojej územnej pôsobnosti a manažment mokraďových lokalít a starostlivosť o ramsarské lokality. Pripravené boli údaje o jednotlivých ramsarských lokalitách a mapy pre zoznam území medzinárodného významu na web stránke MŽP SR. Vypracované boli aj návrhy na doplnenie pravidelnej Správy o priebehu a následkoch povodní na území SR o opatrenia na zníženie rizika záplav založené na ekosystémoch.

V rámci Karpatskej iniciatívy pre mokrade CWI bol o. i. spracovaný a konzultovaný návrh projektového zámeru na podporu karpatských mokradí, ktorého riešenie je založené na prírodných procesoch pri zmierňovaní zmeny klímy pre Európsku klimatickú iniciatívu (EUKI) v spolupráci s DAPHNE – Inštitútom aplikovanej ekológie, Wetlands International a partnermi CWI z karpatských krajín. CWI sa prostredníctvom ŠOP SR zapojila aj do projektu IDES Zlepšenie kvality vody v rieke Dunaj a v prítokoch integrovaným manažmentom založeným na ekosystémových službách (ako asociovaný partner).

 

  • Chránené stromy

V roku 2020 pokračovala príprava právnych predpisov na vyhlásenie, či rušenie chránených stromov (CHS), ktorej predchádzala revízia chránených stromov. V roku 2020 bola úspešne ukončená v Trenčianskom kraji.

V roku 2020 bolo vyhláškou Okresného úradu Trenčín č. 1/2020 s účinnosťou od 1. novembra 2020 zrušených 6 CHS (Diviacka gledíčia, Hatnianska lipa, Kvašovská lipa, Jasenická lipa, Hrab v Bohuniciach a Lipa v Borčiciach). Ošetrených bolo 31 CHS a ich skupín (48 jedincov). Organizačné útvary ŠOP SR vypracovali 2 175 odborných podkladov pre konanie štátnej správy a samosprávy obcí vo veciach ochrany drevín a chránených stromov.

Sústavu CHS tvorí 437 chránených stromov a ich skupín, vrátane stromoradí – chránených objektov, čo predstavuje 1 245 jedincov stromov v rámci 64 taxónov (z toho 32 pôvodných a 32 nepôvodných).

 

 

  • Územná ochrana

Národná sústava chránených území

V roku 2020 boli vypracované legislatívne návrhy pre vyhlásenie území európskeho významu za chránené územia, ako aj pre vyhlásenie prírodných rezervácií v lokalite Svetového prírodného dedičstva UNESCO a Pralesy Slovenska. Viaceré z nich v roku 2020 vláda SR schválila.

Nariadeniami vlády SR bolo vyhlásených 9 chránených území (CHÚ), aktualizované boli 3 CHÚ a zrušených bolo 18 CHÚ národnej sústavy.

 

Tabuľka: Prehľad vývoja právnej ochrany chránených území za rok 2020

Prehľad vyhlásených CHÚ v roku 2020
Č.
 
Kat.
 
Názov
(kód územia Natura 2000)
Výmera
(ha)
Schvaľovací   predpis
 
Zriaďovací
orgán
Účinnosť
od
1.
CHA
Nesvadské piesky
(SKUEV0098 a SKUEV2098
Nesvadské piesky)
35,3160
nariadenie vlády SR č. 159/2020 Z. z.
Vláda SR
1.7.2020
2.
CHA
Bradlo
(SKUEV0402 Bradlo)
podzemný priestor bez výmery
nariadenie vlády SR č. 161/2020 Z. z.
Vláda SR
1.7.2020
3.
CHA
Vinište
(SKUEV0021 Vinište)
5,7885
nariadenie vlády SR č. 163/2020 Z. z.
Vláda SR
1.7.2020
4.
PR
Rydošová
(súčasť lokality UNESCO Staré bukové lesy, časť SKUEV0387 Beskyd a SKUEV0229 Bukovské vrchy)
88,3470
nariadenie vlády SR č. 234/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
5.
PR
Vihorlatský prales
(súčasť lokality UNESCO Staré bukové lesy, SKUEV0025 Vihorlat a časť SKUEV0209 Morské oko)
2 160,5440
(OP 246,1247)
nariadenie vlády SR č. 237/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
6.
CHA
Čenkov
(SKUEV0067 a SKUEV2067
Čenkov)
254,8700
nariadenie vlády SR č. 247/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
7.
CHA
Kamenínske slaniská
(SKUEV0066
Kamenínske slaniská)
119,4971
nariadenie vlády SR č. 248/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
8.
CHA
Panské lúky
(SKUEV0095 Panské lúky)
68,8100
nariadenie vlády SR č. 248/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
9.
CHA
Síky
(SKUEV0088 Síky)
40,1153
nariadenie vlády SR č. 245/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
Prehľad aktualizovaných CHÚ v roku 2020
Č.
Kat.
 
Názov
(kód územia Natura 2000)
Výmera
(ha)
Schvaľovací   predpis
Zriaďovací
orgán
Účinnosť
od
1.
CHA (pôvodne PR)
Jurský Chlm
(SKUEV0068 Jurský Chlm)
103,1019
nariadenie vlády SR č. 160/2020 Z. z.
Vláda SR
1.7.2020
2.
CHA (pôvodne PR)
Mostová
(SKUEV0078 Mostová)
23,5548
nariadenie vlády SR č. 162/2020 Z. z.
Vláda SR
1.7.2020
3.
CHA (pôvodne PR)
Marcelovské piesky
(SKUEV0065
Marcelovské piesky)
42,0490
nariadenie vlády SR č. 244/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
Prehľad zrušených chránených území v roku 2020
Č.
 
Kat.
 
Názov
(dôvod zrušenia)
Výmera
(ha)
Schvaľovací   predpis
Zrušovací
orgán
Účinnosť
od
1.
PR
Dubový vŕšok
(zrušené z dôvodu absencie
prírodných hodnôt)
6,24
zákon č. 356/2019 Z. z. z 11.9.2019
NR SR
1.1.2020
2.
CHA
Okšovské duby
(zrušené z dôvodu absencie
prírodných hodnôt)
1,53
zákon č. 356/2019 Z. z. z 11.9.2019
NR SR
1.1.2020
3.
PR
Modrý vrch
(zrušené z dôvodu absencie
prírodných hodnôt)
4,46
zákon č. 356/2019 Z. z. z 11.9.2019
NR SR
1.1.2020
Prehľad preklasifikovaných chránených území v roku 2020
Č. Kat.
Názov
(dôvod preklasifikovania)
Výmera
(ha)
Schvaľovací   predpis
Zrušovací
orgán
Účinnosť
od
1.
PR
Líščie diery
(stala sa súčasťou aktualizovaného
 CHA Nesvadské piesky)
13,3174
nariadenie vlády SR č. 159/2020 Z. z.
Vláda SR
1.7.2020
2.
NPR
Vihorlat
(stala sa súčasťou novej
PR Vihorlatský  prales)
50,0900
nariadenie vlády SR č. 237/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
3.
NPR
Motrogon
(stala sa súčasťou novej
PR Vihorlatský  prales)
60,6300
nariadenie vlády SR č. 237/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
4.
NPR
Postávka
(stala sa súčasťou novej
PR Vihorlatský  prales)
25,9100
nariadenie vlády SR č. 237/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
5.
PR
Jedlinka
(stala sa súčasťou novej
PR Vihorlatský  prales)
35,0400
nariadenie vlády SR č. 237/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
6.
PR
Baba pod Vihorlatom
(stala sa súčasťou novej
PR Vihorlatský  prales)
37,9300
nariadenie vlády SR č. 237/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
7.
PP
Sninský  kameň
(stala sa súčasťou novej
PR Vihorlatský  prales)
1,6200
nariadenie vlády SR č. 237/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
8.
PP
Malé morské oko
(stala sa súčasťou novej
PR Vihorlatský  prales)
2,0623
nariadenie vlády SR č. 237/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
9.
PR
Pod Tŕstím
(stala sa súčasťou novej
PR Vihorlatský  prales)
7,4000
nariadenie vlády SR č. 237/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
10.
NPR
Morské oko
(stala sa súčasťou novej
PR Vihorlatský  prales)
108,4800
nariadenie vlády SR č. 237/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
11.
NPR
Čenkovská lesostep
(stala sa súčasťou nového
CHA Čenkov)
79,6000
nariadenie vlády SR č. 247/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
12.
NPR
Čenkovská step
(stala sa súčasťou nového
CHA Čenkov)
3,5700
nariadenie vlády SR č. 247/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
13.
PR
Čistiny
(stala sa súčasťou nového
CHA Kamenínske slaniská)
17,8477
nariadenie vlády SR č. 248/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
14.
NPR
Kamenínske slanisko
(stala sa súčasťou nového
CHA Kamenínske slaniská)
34,8885
nariadenie vlády SR č. 248/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020
15.
PR
Mašaň
(stala sa súčasťou aktualizovaného
CHA Marcelovské piesky)
2,1607
nariadenie vlády SR č. 248/2020 Z. z.
Vláda SR
15.9.2020

Zdroj: ŠOP SR

 

Výmera chránených území

Celková výmera osobitne chránených častí prírody a krajiny v SR klasifikovaných stupňami ochrany (2. 5. stupeň ochrany, tzv. národná sústava CHÚ), roku 2020 činila 1 147 582 ha, čo predstavuje 23,4 % z územia SR a nárast oproti predchádzajúcemu roku o 504 ha.

Okrem uvedeného sa na území SR nachádzajú územia, ktoré nie sú klasifikované stupňami ochrany – napr. 41 vyhlásených chránených vtáčích území s celkovou výmerou 1 310 030 ha 20 jaskýň (14 NPP a 6 PP) s vyhláseným ochranným pásmom s celkovou výmerou 3 347 ha. Veľká časť týchto území sa však prekrýva s národnou sústavou CHÚ.

Národná sústava CHÚ Slovenska v roku 2020 pozostávala z:

  • 9 národných parkov (NP),
  • 14 chránených krajinných oblastí (CHKO) a
  • 1 089 tzv. maloplošných chránených území.

 

Tabuľka: Prehľad počtu a výmery chránených území (2020)

 
Kategória
Počet
Výmera chráneného územia (ha)
Výmera ochranného pásma (ha)
% z rozlohy SR (aj s OP)
tzv. veľkoplošné CHÚ
Chránené krajinné oblasti
14
522 582
x
10,66
Národné parky
9
317 541
262 591
11,83
Spolu CHKO + NP
23
840 122
262 591
22,49
tzv. maloplošné CHÚ (MCHÚ)
Chránené krajinné prvky (CHKP)
1
3
x
>0
Chránené areály (CHA)
181
11 707
2 425
0,29
Prírodné rezervácie (PR) – vrátane 3 súkromných
376
16 338
547
0,34
Národné prírodné rezervácie (NPR)
202
80 342
2 239
1,68
Prírodné pamiatky (PP) – bez jaskýň a vodopádov
215
1 521
202
0,04
Prírodné pamiatky – verejnosti voľne prístupné jaskyne
45
0
31
>0
Prírodné pamiatky – ostatné vyhlásené jaskyne
9
0
261
0,01
Národné prírodné pamiatky (NPP) – bez jaskýň a vodopádov
11
59
27
>0
Národné prírodné pamiatky – jaskyne
44
0
3 055
0,06
Národné prírodné pamiatky – prírodné vodopády
5
0
0
0
Spolu MCHÚ
1 089
109 970
8 787
2,42

Zdroj: ŠOP SR

 

 

Tabuľka: Rozloženie MCHÚ

 
Počet MCHÚ
Výmera MCHÚ
(vrátane ich vyhlásených OP)
% z výmery územia
na území CHKO
241
14 762
2,82
na území NP
193
68 511
21,58
na území OP NP
70
2 487
0,95
na území 1. stupňa ochrany (voľná krajina)
585
32 997
0,87

Zdroj: ŠOP SR

 

Tabuľka: Prehľad chránených území podľa druhov a stupňov ochrany

Stupeň ochrany*
Kategória**
Výmera (ha)
% z územia SR
1. stupeň
„voľná krajina“
3 755 917
76,6
2. stupeň
CHKO***, OP NP***, CHA, zóny D
742 559
15,14
3. stupeň
NP***, CHA, OP CHA, OP PR, OP NPR, OP PP, OP NPP, zóny C, OP "MCHÚ" zo zákona
290 453
5,92
4. stupeň
NPR, PR, NPP, PP, CHA, CHKP, OP NPR, OP PR, OP NPP, OP PP, zóny B
27 235
0,56
5. stupeň
NPR, PR, NPP, PP, zóny A
87 334
1,78
2. – 5. stupeň
osobitne chránené časti prírody klasifikované stupňami ochrany
1 147 582
23,4

Zdroj: ŠOP SR

*   nie sú uvádzané územia, ktoré nemajú stupeň ochrany (CHVÚ a ochranné pásma PP – jaskýň)
**  uvádzané sú aj ochranné pásma CHÚ „zo zákona“, v ktorých platí 3. stupeň ochrany
*** výmera mimo tzv. maloplošných CHÚ a ich OP

 

Stav chránených území

Stav tzv. maloplošných CHÚ zaradených do 2. – 5. stupňa ochrany je hodnotený v 3 kategóriách ohrozenosti. Z celkovej výmery 118 757 ha MCHÚ bolo degradovaných 0,2 %, ohrozených bolo 16,7 % a v optimálnom stave bolo 83,1 % z celkovej plochy MCHÚ.

 

 

Európska sústava chránených území Natura 2000

Sústavu Natura 2000 tvoria dva typy území – územia európskeho významu (ÚEV) a chránené vtáčie územia (CHVÚ) a zaberá približne tretinu územia Slovenska. Po odčítaní vzájomného prekryvu je to približne 1 463 tis. ha.

 

Graf: Prehľad vzájomného prekryvu území sústavy Natura 2000

Graf: Prehľad prekryvu území sústavy Natura 2000 s národnou sústavou chránených území

Graf: Prehľad vzájomného prekryvu území sústavy Natura 2000

Zdroj: ŠOP SR

1) vzájomný prekryv ÚEV a CHVÚ predstavuje 31,6 % z ich spoločnej výmery
2) vzájomný prekryv národnej sústavy CHÚ a sústavy Natura 2000 predstavuje 42,3 % z ich spoločnej výmery

3) výmera CHVÚ podľa GIS je 1 310 287 ha (26,7 %), podľa vyhlášok (v ktorých sú viaceré chybné údaje) je však ich výmera 1 284 806 ha (26,2 %)

 

 

Územia európskeho významu

  • Pre doplnenie siete ÚEV znamenal rok 2020 domapovanie biotopu európskeho významu 6510 Podhorské kosné lúkynávrh desiatok nových lokalít zabezpečujúcich jeho ochranu podľa požiadaviek EK. Pre splnenie kvantitatívneho kritéria (20 %) pokryvnosti tohto biotopu boli navrhnuté lokality vo výmere 15 000 ha, zväčša už v existujúcich CHÚ (najmä CHKO a ochranných pásmach NP). Okrem biotopu podhorských lúk bolo potrebné doplniť nové lokality aj pre biotop európskeho významu 91I0 Eurosibírske dubové lesy na spraši a piesku a niektoré druhy, najmä rýb.
  • Pokračovala činnosť expertnej skupiny pre biotop 91I0, ktorá koordinovala jeho zmapovanie v oblastiach jeho nedostatočného pokrytia a taktiež pokračovalo externé mapovanie niektorých druhov a biotopov označených EK s vedeckou výhradou. Išlo o biotop 6410 a druhy Bolbelasmus unicornis, Coenagrion ornatum, Anisus vorticulus, Mustela eversmannii, Dioszeghyana schmidtii a Eriogaster catax.
  • Prerokovanie doplnenia národného zoznamu ÚEV bolo rozdelené do 2 fáz v 1. fáze v roku 2020 bolo navrhnutých a  prerokovaných 30 nových území najmä pre ochranu rýb, čiastočne pre biotopy EV 6510 a 91I0 a iné vybrané druhy, v 2. fáze v roku 2021 boli navrhnuté nové lokality najmä pre ochranu biotopu EV 6510.
  • Podľa vopred stanovených pravidiel spresnenia hraníc ÚEV začali práce na príprave konsolidovaného znenia národného zoznamu ÚEV – t. j. zjednotenie doterajších viacerých vyhlasovacích predpisov z roku 2004, 2017, 2018, vrátane nového doplnenia, do jedného spoločného nariadenia vlády. Tento krok je kľúčový pre praktickú ochranu týchto území z pohľadu vlastníka/užívateľa pozemkov, ale aj štátnej správy.
  • Pokračoval proces vyhlasovania chránených území – v roku 2020 bolo 10 nariadeniami vlády SR vyhlásených 13 ÚEV a začal legislatívny proces pre ďalšie 4 nariadenia vlády na vyhlásenie 6 ÚEV.
  • V roku 2020 pokračovalo interné pripomienkovanie návrhov programov starostlivosti (PS) pre ÚEV, ktoré boli vypracované v predošlých rokoch. V súčasnosti je schválených 93 PS o MCHÚ, z ktorých väčšina je zároveň aj ÚEV.

 

Mapa: Európska sústava chránených území Natura 2000

Mapa: Európska sústava chránených území – Natura 2000

Zdroj: ŠOP SR

 

Chránené vtáčie územia

  • Výmera CHVÚ v SR sa v roku 2020 nemenila, keďže všetkých 41 lokalít už bolo vyhlásených (všeobecne záväznými právnymi predpismi). CHVÚ zberajú 26,16 % SR (1 284 806 ha), v rámci nich podiel poľnohospodárskych pozemkov predstavuje 22,8 % a podiel lesných pozemkov 69,7 %.
  • MŽP SR koordinuje proces dopracovania odborných návrhov programov starostlivosti (PS) o CHVÚ zo strany ŠOP SR, ich revíziu z hľadiska požiadaviek EK zverejnenie návrhov prostredníctvom OÚ v sídle kraja. Tento proces bol v roku 2020 úspešne ukončený pre 2 CHVÚ, pre ktoré vláda SR schválila PS – CHVÚ Sysľovské polia CHVÚ Žitavský luh. Zverejnený bol návrh PS o CHVÚ Muránska planina – Stolica.
  • V roku 2020 ŠOP SR predložila na MŽP SR odborné návrhy PS o ďalšie CHVÚ – Volovské vrchy, Nízke Tatry, Veľká Fatra, Malá Fatra, Senianske rybníky a Tatry, v ktorých sú dopĺňané napr. ciele ochrany podľa požiadaviek EK.
  • Na Slovensku má zo všetkých 41 vyhlásených CHVÚ schválený PS 20 území.

 

Územia medzinárodného významu

V novele zákona o ochrane prírody a krajiny účinnej od roku 2020 bola (v § 28b) upravená definícia území medzinárodného významu. Väčšina uvedených území je aj súčasťou národnej sústavy CHÚ, ak tomu tak nie je, podľa § 28b ods. 3 by mali byť za chránené územie vyhlásené. Tieto lokality sú zverejnené na stránke MŽP SR.

 

Európsky diplom Rady Európy pre chránené územie

  1. NPR Dobročský prales (1998),
  2. NP Poloniny (1998).

Obidve chránené územia získali v roku 2018 toto prestížne medzinárodné ocenenie opätovne na ďalšie desaťročné obdobie.

 

Biosférické rezervácie (v rámci Programu OSN Človek a biosféra - MaB)

  1. Biosférická rezervácia (BR) Poľana (1990),
  2. BR Slovenský kras (1977),
  3. BR Východné Karpaty (1998; trilaterálna BR: Poľsko/Slovensko/ Ukrajina),
  4. BR Tatry (1992; bilaterálna BR: Poľsko/Slovensko).

 

Ramsarské lokality

Tabuľka: Prehľad ramsarských lokalít na Slovensku (v rámci Dohovoru o mokradiach majúcich medzinárodný význam predovšetkým ako biotopy vodného vtáctva, tzv. Ramsarský dohovor)

Názov mokrade
Plocha (ha)
Okres
Dátum zapísania
1. Parížske močiare
184,0
Nové Zámky
2.7.1990
2. Šúr
1 136,6
Pezinok
2.7.1990
3. Senné - rybníky
425,0
Michalovce
2.7.1990
4. Dunajské luhy
14 488,0
Bratislava II, V, Senec, D. Streda, Komárno
26.5.1993
5. Moravské luhy
5 380,0
Bratislava IV, Malacky, Senica, Skalica
26.5.1993
6. Latorica
4 404,7
Michalovce, Trebišov
26.5.1993
7. Alúvium Rudavy
560,0
Malacky, Senica
17.2.1998
8. Mokrade Turca
750,0
Martin, Turčianske Teplice
17.2.1998
9. Poiplie
410,9
Levice, Veľký Krtíš
17.2.1998
10. Mokrade Oravskej kotliny
9 287,0
Námestovo, Tvrdošín
17.2.1998
11. Rieka Orava a jej prítoky
865,0
Dolný Kubín, Tvrdošín
17.2.1998
12. Domica
622,0
Rožňava
2.2.2001
13. Tisa
734,6
Trebišov
4.12.2004
14. Jaskyne Demänovskej doliny
1 448,0
Liptovský Mikuláš
17.11.2006
Spolu
40 695,8
0,8 % z územia SR
 

Zdroj: ŠOP SR

 

Svetové prírodné dedičstvo UNESCO

(v rámci Dohovoru o ochrane svetového kultúrneho a prírodného dedičstva)

Svetové dedičstvo (SD) predstavuje jedinečnú hodnotu, ktorá presahuje národné hranice, je dôležitá pre súčasné a budúce generácie celého ľudstva a jeho permanentná ochrana má najvyššiu dôležitosť u medzinárodnej komunity ako celku.

Ochrana SD (kultúrneho, prírodného i zmiešaného) je zabezpečená prijatím Dohovoru o ochrane svetového kultúrneho a prírodného dedičstva na generálnej konferencii UNESCO v Paríži v roku 1972, ktorý SR ratifikovala 15. 11. 1990.

Zoznam SD k roku 2020 obsahoval 1 121 lokalít celého sveta, z toho 869 kultúrnych, 213 prírodných a 39 zmiešaných zo 167 členských štátov Dohovoru.

Celkovo sú do Zoznamu svetového prírodného dedičstva (SPD) zapísané za SR dve lokality:

  • Jaskyne Slovenského krasu a Aggtelekského krasu (Berlín, 1995), ku ktorým v roku 2000 pribudla Dobšinská ľadová jaskyňa vrátane Stratenskej jaskyne a jaskyne Psie diery ako jedného jaskynného systému vo vrchu Duča (Cairns, 2000),
  • Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy (Christchurch, 2007; rozšírenie v roku 2011 a 2017).

V roku 2020 podalo 10 krajín spoločný renominačný projekt, ktorého cieľom bolo upraviť a rozšíriť lokalitu SPD. Súčasťou bol návrh Slovenska na úpravu hraníc slovenských komponentov predmetnej lokality a ich nárazníkových zón, nachádzajúcich sa vo východnej časti Slovenska – Vihorlatský prales, Havešová, Rožok, Udava a Stužica - Bukovské vrchy, ktoré tvoria súčasť NP Poloniny a CHKO Vihorlat. V roku 2020 vláda schválila nariadenia vlády, ktorými sa vyhlasuje PR Rydošová, resp. PR Vihorlatský prales a jej ochranné pásmo. Pre vyhlásenie PR Veľký Bukovec bol zverejnený zámer. Cieľom týchto krokov je zabezpečenie právnej ochrany v súlade s medzinárodnými záväzkami voči UNESCO.

 

Mapa: Svetové prírodné dedičstvo v SR

Mapa: Svetové prírodné dedičstvo v SR

Zdroj: SAŽP

Medzi navrhované lokality, príp. zaradené do výberu na nomináciu do SPD k roku 2020 za SR patria:

  1. Gejzír v Herľanoch
  2. Prírodná a kultúrna krajina v Dunajskom regióne (predpokladaný spoločný návrh s Českom, Rakúskom a Maďarskom)
  3. Krasové doliny Slovenska (doplnenie návrhu Rokliny Slovenského raja)
  4. Mykoflóra Bukovských vrchov
  5. Prírodné rezervácie Tatier (predpokladaný spoločný návrh s Poľskom)
  6. Originálne lúčne pasienky na Slovensku

 

 

Využitie vybraných ekonomických nástrojov

ŠOP SR posúdila 123 žiadostí o náhradu za obmedzenie bežného obhospodarovania lesných pozemkov v 81 lokalitách (MCHÚ, A-zóny NP a CHKO). Okresné úrady v sídle kraja vydali v roku 2020 spolu 144 rozhodnutí,  pričom výška priznanej náhrady dosiahla 6 665 640,11 eur.

V rámci predkupného práva štátu posudzovala ŠOP SRv územiach s 3. – 5. stupňom ochrany v zmysle § 63 zákona o ochrane prírody a krajiny 25 žiadosti, ktoré boli doručené na MŽP SR. V roku 2020 boli schválené žiadosti k predkupnému právu štátu v celkovej výške 205 253 eur.

 

Starostlivosť o chránené územia

V roku 2020 prebiehali na viacerých správach chránených území inventarizačné výskumy penovcov a travertínov, ako aj vodopádov.

V roku 2019 bol realizovaný podrobný prieskum zariadení ochrany prírody v správe ŠOP SR. K roku 2020 má vo vlastnej správe 60 náučných chodníkov (NCH), pričom bola zrealizovaná oprava a údržba na 20 NCH.

Z náučných lokalít (NL) má k roku 2020 vo vlastnej správe 32 NL, pričom oprava a údržba bola zrealizovaná na 6 NL.

ŠOP SR prevádzkuje 16 informačných stredísk ochrany prírody (ISOP) a 4 náučné areály. ISOP sú zamerané na poskytovanie informácií o CHA a propagáciu ochrany prírody, celkovo ich navštívilo viac ako 19 000 návštevníkov. V roku 2020 pribudlo 1 IS v CHKO Vihorlat (Morské oko) a 1 náučný areál v NAPANT-e (Školská včelnica v Závažnej Porube, tematicky zameraná na včely a iné opeľovače).

V roku 2020 pribudli nové náučné zariadenia:

  • NP Slovenský raj – Zážitkový areál – Zelená strecha – dobudovanie zelenej strechy na ekodvore Strediska environmentálnej výchovy Prvosienka
  • CHKO Biele Karpaty – pribudli 2 informačné body v území CHKO
  • CHKO Kysuce – pribudol 1 informačný bod – Natura 2000 v CHKO Kysuce (5 ks panelov, projekt "Trezor prírody", obec Dohňany).

 

  • Ochrana jaskýň

V roku 2020 neboli vyhlásené nové ochranné pásma jaskýň a nepribudla ani nová verejnosti voľne prístupná jaskyňa. Vybudovali sa 3 nové uzávery do jaskýň a vykonali sa opravy 4 poškodených uzáverov jaskýň. Vyčistené boli dve lokality od biologického odpadu a verejnosti voľne prístupné jaskyne sú priebežne čistené od komunálneho odpadu. ŠOP SR, Správa slovenských jaskýň prevádzkovala 13 sprístupnených jaskýň.

K roku 2020 bolo v SR evidovaných 7 628 jaskýň, ktoré sú zároveň podľa zákona o ochrane prírody a krajiny aj prírodnými pamiatkami. Z nich 44 najvýznamnejších bolo zaradených medzi národné prírodné pamiatky. Sprístupnených je 19 jaskýň, počet verejnosti voľne prístupných jaskýň je 45 a celkový počet jaskýň s vyhláseným ochranným pásmom je 20.

 

Ekosystémové služby

 

Envirostratégia 2030 zaväzuje vládu SR „ohodnotiť a udržateľne využívať ekosystémové služby“.

Ekosystémové služby (ES) predstavujú prínosy a úžitky, ktoré ľuďom poskytujú ekosystémy. Envirostratégia 2030 si do roku 2030 vytýčila cieľ, že sa na všetky ES bude prihliadať rovnocenne a budú sa zohľadňovať aj v národnom systéme účtovníctva. ES budú ohodnotené a kvantifikované a brané do úvahy pri investíciách a tvorbe politík, ako aj pri posudzovaní vplyvu činností na životné prostredie. Podporí sa tiež tvorba komplexného systému hodnotenia ES a ich udržateľného využívania a zvážia sa možnosti ich speňaženia. Platby za ES vytvoria dostatočnú motiváciu na ich zachovávanie.

V roku 2020 bola vydaná monografia „Hodnota ekosystémov a ich služieb na Slovensku“ (http://www.sopsr.sk/web/?cl=20661), ktorú pripravila ŠOP SR v spolupráci s Ústavom krajinnej ekológie SAV a Univerzitou Konštantína Filozofa v Nitre. Hlavným cieľom je komplexné biofyzikálne a monetárne hodnotenie ekosystémov a ich služieb na Slovensku s využitím ekosystémového prístupu, ktorý vychádza zo stavu ekosystémov a miery ich degradácie.

Dôležitým krokom pre hodnotenie ES bolo vytvorenie unikátnej mapy a geodatabázy ekosystémov Slovenska. Publikácia hodnotí kapacitu slovenských ekosystémov poskytovať vybraných 11 regulačných, 10 produkčných a 2 kultúrne služby a zároveň produkciu týchto 23 ekosystémových služieb. Pri vyhodnotení ES sa kládol veľký dôraz na stav ekosystémov, ktorý znižuje/zvyšuje poskytovanie vybraných ES. Prelomovým je prvé monetárne vyhodnotenie vybraných ES pre jednotlivé ekosystémy Slovenska v eur/ha/rok, ako aj celkové ekonomické vyhodnotenie poskytovaných služieb na celonárodnej úrovni.

V rámci mapovania ekosystémov a ich stavu pokračovali práce na overovaní mapy ekosystémov prostredníctvom botanikov správ ŠOP SR, ktorí postupne verifikujú jednotlivé polygóny v nej.

Z hľadiska celonárodných aktivít sa v roku 2020 obnovila činnosť pracovnej skupiny pre mapovanie a hodnotenie ekosystémových služieb (Mapping and Assessment of Ecosystems Services/MAES), v ktorej koordinačnú úlohu zastáva ŠOP SR a aktívne sa na jej práci podieľajú zástupcovia vedeckých, odborných, akademických inštitúcií, ako aj orgánov štátnej správy a ich organizácií.

Významným míľnikom bola taktiež aktívna príprava projektu IP LIFE, v rámci ktorého sa naplánovala celá jedna aktivita zameraná na hodnotenie a mapovanie ekosystémov a ich služieb v projektovom území a v územiach Natura 2000 a mala by významne prispieť k procesu MAES v najbližších 10 rokoch.

V rámci projektu Central parks pokračovali práce na príprave praktického nástroja zameraného na hodnotenie ES, tzv. Ecosystem services toolkit, ktorý by mal po dokončení poskytovať metodické usmernenie a postupy pre adekvátne hodnotenie ES.

 

Dohovor Rady Európy o krajine

 

Dohovor Rady Európy o krajine (pôvodným názvom Európsky dohovor o krajine) priniesol prevratný pohľad na skutočnosť, že krajina tvorí kľúčový prvok priaznivých podmienok pre život jednotlivca i spoločnosti. Dohovor chápe krajinu ako základnú zložku prostredia obyvateľstva, ako vyjadrenie rozmanitosti ich spoločného kultúrneho a prírodného dedičstva a základ ich identity. Jeho cieľom je ochrana, manažment a plánovanie krajiny a organizovanie spolupráce  medzi zmluvnými stranami dohovoru.

K 31. 12. 2020 pristúpilo k dohovoru 41 členských krajín Rady Európy, 40 z nich ho ratifikovalo a následne v nich vstúpil do platnosti. Na Slovensku platí dohovor od 1. decembra 2005. Zmluvné strany ním ustanovili nástroj zameraný na dosiahnutie udržateľného rozvoja založeného na vyvážených a harmonických vzťahoch medzi sociálnymi potrebami, hospodárskou činnosťou a životným prostredím.

Orgánom pre koordináciu, riadenie plnenia záväzkov a koordinovanie spolupráce s dotknutými rezortmi v rámci implementácie dohovoru v SR je MŽP SR. Podpora implementácie dohovoru na Slovensku je orientovaná do štyroch hlavných pilierov: inštitucionálna podpora, propagácia, spolupráca a odborná podpora.

 

  • Vyhodnotenie implementácie Dohovoru Rady Európy o krajine v roku 2020

Súčasťou implementácie dohovoru je manažment nominácie zástupcu SR na Cenu Rady Európy za krajinu, ktorá je čestným vyznamenaním pre organizácie ideovo, tematicky a prakticky prispievajúce k implementácii dohovoru na národnej úrovni.

Do šiesteho ročníka Ceny Slovenskej republiky za krajinu 2020 bolo nominovaných 7 projektov. Laureátom národnej ceny sa stalo občianske združenie kRAJ za projekt Včelí kRAJ za zachovanie a propagáciu včelárstva, podporu biodiverzity krajiny a rozvoj sociálnej ekonomiky s výnimočným humánnym aspektom. Odborná komisia Ceny sa rozhodla udeliť aj dve osobitné uznania: občianskemu združeniu (OZ) Ekoenergia za projekt Bioklimatický Park Drienová (za pozitívny príklad revitalizácie poľnohospodárskej krajiny a krajinných štruktúr) a OZ Združenie na záchranu Lietavského hradu za projekt s názvom Združenie na záchranu Lietavského hradu (za dlhodobú dobrovoľnícku prácu pri obnove historickej pamiatky a inšpiratívny príklad zachovávania kultúrneho dedičstva).

Ďalším nominantom udelila odborná komisia nasledovné poďakovania: mestu Holíč za vytrvalý a systematický prístup k obnove komponovanej barokovej krajiny preukázaný projektom Návrat k barokovej krajine Holíč – Kopčany; OZ K prameňom Bebravy za osobný príklad prepojenia súčasnej krajiny s jej históriou preukázaný projektom K prameňom Bebravy; OZ Levický okrášľovací spolok za dobrovoľnícku prácu pri znovuobjavovaní identity mestskej krajiny a zveľaďovaní verejných priestranstiev preukázanú projektom Levický okrášľovací spolok; neziskovej organizácii Národný Trust za propagáciu záhradnej a krajinnej architektúry a výchovu k úcte ku kultúrnemu dedičstvu preukázanú projektom Víkend otvorených parkov a záhrad.

Laureát šiesteho ročníka Ceny SR za krajinu, občianske združenie kRAJ, získal nomináciu na účasť v Cene Rady Európy za krajinu 2020/2021 ako jediný zástupca SR v zmysle článku 11 dohovoru.

Viac informácií o európskej cene nájdete na stránke www.coe.int/en/web/landscape/landscape-award-alliance a národnej cene na www.cenazakrajinu.sk

 

V rámci podpory dohovoru a výmeny poznatkov v procese starostlivosti o krajinu v SR sa v roku 2020 uskutočnil v poradí už XII. ročník Informačného dňa k Európskemu dohovoru o krajine. Seminár organizovala Slovenská agentúra životného prostredia v spolupráci s Fakultou ekológie a environmentalistiky TU vo Zvolene a Slovenskou lesníckou a drevárskou knižnicou pri TU vo Zvolene.

 

Rámcový dohovor o ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji Karpát

 

Rámcový dohovor o ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji Karpát (tzv. Karpatský dohovor) bol prijatý a podpísaný siedmimi stredoeurópskymi a východoeurópskymi krajinami (Česko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko a Ukrajina) v máji 2003 v Kyjeve a do platnosti vstúpil v roku 2006. Cieľom dohovoru je zabezpečiť spoluprácu jednotlivých zmluvných strán a komplexný prístup pri ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji Karpát.

V rámci plnenia úloh vyplývajúcich z Karpatského dohovoru sa o. i. v roku 2020 členovia medzirezortnej komisie dohovoru aktívne podieľali na pripomienkovaní materiálov zo Sekretariátu dohovoru, najmä návrhu Akčného plánu pre ochranu a udržateľný manažment karpatských populácií veľkých šeliem, návrhu Strategického akčného plánu pre udržateľnú dopravu v Karpatoch a návrhu rozhodnutí 6. zasadnutia konferencie zmluvných strán dohovoru (COP6), ktoré boli prijaté na zasadnutí Implementačnej komisie dohovoru a na COP6. Zabezpečená bola účasť na online zasadnutiach pracovných skupín dohovoru (Pracovná skupina pre biodiverzitu, Pracovná podskupina pre veľké šelmy, Pracovná skupina pre trvalo udržateľnú dopravu, Pracovná skupina pre zmenu klímy).

MŽP SR ako koordinátor dohovoru zorganizovalo zasadnutie Medzirezortnej komisie pre implementáciu Karpatského dohovoru (Bratislava, 28.1.2020) s informáciami o prebiehajúcich projektoch a aktivitách, ktoré sa uskutočnili v predchádzajúcom roku, vrátane  plánovaných aktivít.  

Sekretariát dohovoru a zmluvné strany dohovoru poskytli súčinnosť pri príprave a konzultovaní návrhu projektového zámeru CARPWET Karpatskej iniciatívy pre mokrade. ŠOP SR a MŽP SR sú zapojené do medzinárodných projektov Centralparks, ConnectGREEN a SaveGREEN so zameraním na ochranu prírody a ekologických koridorov v Karpatoch.

O Karpatskom dohovore bol spracovaný článok do časopisu Chránené územia Slovenska. V rámci Karpatskej sústavy chránených území CNPA sa uskutočnila aktualizácia údajov o chránených územiach spĺňajúcich kritériá CNPA. Zabezpečená bola účasť na online stretnutí Riadiaceho výboru CNPA (2.12.2020). Strednodobý plán CNPA sa realizuje prostredníctvom projektov Centralparks a ConnectGREEN, v ktorých je ŠOP SR partnerom.

Aktivity v rámci dohovoru v roku 2020 vyvrcholili konferenciou zmluvných strán COP6, ktorá sa uskutočnila online formou 25. 11. 2020.

 

Geoparky

 

Geoparky predstavujú územia vedeckej dôležitosti nielen z aspektu geologického, ale aj z hľadiska ich archeologickej, montanistickej, kultúrno-historickej či etnografickej osobitosti európskeho významu. Okrem potenciálu pre vedecký výskum, zameraný na environmentálnu oblasť vrátane vzdelávania, môžu byť významným aspektom pre miestny rozvoj smerujúci k novým ekonomickým a kultúrnym aktivitám regiónu paralelne s úsilím ochrany a zachovania geologického bohatstva Slovenska.

SR sa geoparkom venuje od roku 2002, pričom im svoju systematickú podporu vyjadrila schválením Návrhu koncepcie geoparkov SR v roku 2008 a následne jej aktualizáciou v roku 2015 (koncepcia), ako aj prijatím Akčného plánu pre implementáciu opatrení na zabezpečenie realizácie aktualizovanej Koncepcie geoparkov SR.

V zmysle koncepcie a v súlade s usmernením UNESCO bola tiež v roku 2015 konštituovaná Medzirezortná komisia Siete geoparkov Slovenskej republiky (komisia) so štatútom poradného orgánu ministra životného prostredia SR, ktorá zároveň plní úlohy národnej komisie pre geoparky a reprezentuje riadiaci výbor Siete geoparkov SR (sieť) vyhlásenej v roku 2016.

V roku 2020 boli na Slovensku prevádzkované tri územia geoparkov, ktorým bol ešte v roku 2016 udelený titul Geopark Slovenskej republiky (GSR). Išlo o:

  • Banskoštiavnický (BŠG),
  • Banskobystrický (BBG) a
  • cezhraničný slovensko-maďarský Novohradský geopark (NNG) s medzinárodným názvom Novohrad-Nógrád UNESCO geopark, ktorý sa stal v roku 2010 členom Európskej siete geoparkov (EGN) a Globálnej siete geoparkov UNESCO (GGN).

Popri týchto geoparkoch sme evidovali na Slovensku ešte dva potenciálne územiaMalé KarpatyZemplín, v ktorých sa ich manažmenty snažia realizovaním rôznych podporných aktivít začleniť medzi GSR a tým získať vyššie uvedený titul.

Aktivity v územiach GSR boli v roku 2020 sústredené hlavne na podporu ich rozvoja a budovania prostredníctvom poskytovania konzultačnej činnosti, podporovania koordinácie činností s odbornými inštitúciami, spolupracovania pri tvorbe koncepčných, odborných materiálov a dokumentov, ako aj posilňovania národnej a medzinárodnej spolupráce.

Išlo napr. o prípravu informačného systému BBG, GPS zameriavanie významných geologických a kultúrno-historických lokalít BBG (práca v GIS) s tvorbou tematických máp, prehodnotenie hraníc BŠG s aktualizáciou prvkov jeho objektovej sústavy, realizáciu projektu Zriadenie náučno-turistickej trasy ŠB-01 Farárova hôrka – Richňava a prípravu podkladov pre zriadenie interaktívneho informačného centra v Štiavnických Baniach v spolupráci s TU Košice (fakultou BERG), či ďalšie aktivity.

 

Kapitola na stiahnutie:
Kapitola komplet: