Preskočit na obsah
X Vážení návštevníci Enviroportálu,
20. 12. 2023 bola spustená nová verzia webového sídla, momentálne sa nachádzate na starej verzii. Na novú verziu budete automaticky presmerovaní. Ospravedlňujeme sa za prípadné nepríjemnosti a ďakujeme za trpezlivosť.
Tím Enviroportálu

Správa o stave životného prostredia Slovenskej republiky v roku 2018 (Rozšírené hodnotenie kvality a starostlivosti)

Prechod na zelené a obehové hospodárstvo (interaktívna verzia)

Materiálová náročnosť hospodárstva (interaktívna verzia)


Kľúčové otázky a kľúčové zistenia

Aký je vývoj v produktivite zdrojov?
Produktivita zdrojov v hospodárstve  SR, meraná ako hrubý domáci produkt v stálych cenách k roku 2010 (HDP v s.c.10) k domácej materiálovej spotrebe (DMC), v roku 2017 predstavovala 1,15 eur/kg. Oproti roku 2000, keď jej hodnota bola  0,77 eur/kg, sa zvýšila o 48,9 %, ale aj napriek tomuto rastu SR výrazne zaostáva za priemernou produktivitou zdrojov v EÚ.

 

Materiálové toky

Účty materiálových tokov predstavujú množstvo materiálov, ktoré sú fyzicky k dispozícii v danom hospodárstve. Medzi tieto materiálové toky patrí domáca ťažba materiálov vnútri národných hospodárstiev (nerastné suroviny a biomasa) a fyzický dovoz (hmotnosť dovážaného tovaru). Súčet uvedených materiálových tokov predstavuje priamy domáci materiálový vstup do hospodárstva.

Pre SR domáca ťažba predstavovala v roku 2017 11,1 ton na obyvateľa, pričom priemerná hodnota v rámci EÚ bola 11,3 ton na obyvateľa. Dovoz tovarov predstavoval v roku 2017 9,6 ton na obyvateľa. Priamy domáci materiálový vstup (DMI) bol teda v SR v roku 2017 20,7 ton na obyvateľa (priemerná hodnota v rámci štátov EÚ bola 14,8 tony na obyvateľa).

Materiál, ktorý je k dispozícii v hospodárstve, môže byť buď spotrebovaný v danej krajine alebo je exportovaný, či už ako suroviny, alebo hotové výrobky. Po odpočítaní vývozu zostávajúce materiály predstavujú domácu materiálovú spotrebu (DMC).

V roku 2017 predstavovala  v SR DMC 13,1 ton na obyvateľa  (13,4 ton na obyvateľa v EÚ).


Graf. Množstvo dostupných materiálov a ich využitie (2017)

Zdroj: Eurostat
Poznámka: Graf vyjadruje vzťah medzi domácou ťažbou, DMI, DMC, dovozom a vývozom.

 
DMC v SR v roku 2017 z najväčšej časti (52 %) tvorili nekovové nerastné suroviny, nasledovala biomasa s 23 %, energetické suroviny (20 %) a kovové nerasty (5 %).  


Graf. Vývoj domácej materiálovej spotreby

 

Produktivita zdrojov

V roku 2017 produktivita zdrojov (HDP/DMC) v hospodárstve  SR predstavovala 1,15 eur/kg. Oproti roku 2000, keď jej hodnota bola  0,77 eur/kg sa zvýšila o 48,9 %, ale aj napriek tomuto rastu SR výrazne zaostáva za priemernou produktivitou zdrojov v krajinách EÚ, ktorá v roku 2017 dosiahla hodnotu 2,07 eur/kg.
 
 
Graf. Vývoj produktivity zdrojov


Zdroj: Eurostat
Poznámka: Produktivita zdrojov (meraná ako HDP s.c.2010 k DMC)


Graf. Medzinárodné porovnanie produktivity zdrojov (2017)

 

Kapitola na stiahnutie:
Kapitola komplet: