Festival Zeme má ambíciu vzdelávať v environmentálnej oblasti všetky vekové kategórie a vzbudzovať v nich záujem o životné prostredie. Obľúbené podujatie sa v Banskej Bystrici uskutoční už po tretíkrát. Pre návštevníkov je počas celého dňa pripravený bohatý a zaujímavý program, v ktorom nebudú chýbať environmentálne aktivity realizované zábavnou a hravou formou.
Program:
Viac informácií: www.sazp.sk
Hniezdny areál hlucháňa sa za posledných 40 rokov výrazne zmenšil. Druh hniezdi v starých prirodzených horských smrekových a zmiešaných lesoch od nadmorskej výšky 600 m po hornú hranicu lesa v severných, stredných a severovýchodných oblastiach nášho územia. Podľa národného zoznamu chránených vtáčích území druh hniezdi na 9 chránených vtáčích územiach. Populáciu hlucháňov na našom území ohrozuje predovšetkým silný úbytok vhodných biotopov na hniezdenie, výrub starých lesných komplexov, vyrušovanie ľuďmi najmä v hniezdnom období a odstrel.
Viac návštevníkom o živote hlucháňa prezradí Ing. Martin Mikoláš, PhD., hlavný zostavovateľ Programu záchrany hlucháňa hôrneho na Slovensku.
Viac informácií: Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva
Festival Zeme má ambíciu vzdelávať v environmentálnej oblasti všetky vekové kategórie a vzbudzovať v nich záujem o životné prostredie. Obľúbené podujatie sa v Banskej Bystrici uskutoční už po tretíkrát. Pre návštevníkov je počas celého dňa pripravený bohatý a zaujímavý program, v ktorom nebudú chýbať environmentálne aktivity realizované zábavnou a hravou formou.
Program:
Viac informácií: www.sazp.sk
Konferencia má za úlohu informovať o najžiadanejšej úrovni hierarchie odpadového hospodárstva a motivovať k jej realizácii. Predchádzanie vzniku odpadu je čoraz silnejšou výzvou pre udržateľný rozvoj, v rámci ktorej je nevyhnutné hľadať riešenia vedúce k obmedzovaniu plytvania cennými surovinami. Počas pestrého programu sa na túto tému pozrieme do hĺbky, ale aj v širších súvislostiach.
Doobedná časť bude téme venovaná vo všeobecnej rovine, vrátane legislatívneho pohľadu, a pozrieme sa na inšpiratívne príklady pri predchádzaní vzniku odpadu v domácnosti, či v podaní predstaviteľov školy, firmy a samosprávy.
V poobednej časti sa zameriame na predchádzanie vzniku potravinového odpadu, plytvanie potravinami v sociálnom aj ekonomickom kontexte, a tiež na systémy zberu kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu. Budeme počuť, ako variť a viesť gastro prevádzku v duchu „Zero Waste“ a nebudú chýbať ani príklady dobrej praxe v snahe o minimalizáciu vzniku potravinového odpadu.
Záverečná moderovaná diskusia bude o potravinovom odpade a plytvaní potravinami, a o tom, ako by sa mohol dať tento nelichotivý trend pribrzdiť.
Tematické zameranie konferencie:
Viac informácií: program (PDF, 504 kb), prihláška na fyzickú účasť, prihláška na on-line vysielanie.