Preskočit na obsah

Vyhľadávanie

Týždeň zelených budov

20.09.2022 - 04.10.2022

12. ročník sérií podujatí venovaných udržateľnej výstavbe 

Program:

20. septembra 2022
GREEN BUSINESS AFTERNOON
Téma: Drevo ako obnoviteľný zdroj a alternatíva v komerčnej výstavbe
+ prehliadka Spilka Offices

20. septembra 2022
GREEN BUSINESS CLUB
Slávnostný večer Týždňa zelených budov 2022 v Spilke

22. septembra 2022
GREEN BUSINESS BREAKFAST
Téma: Uhlíková stopa budov
+ prehliadka Einpark Offices

26. septembra 2022
GREEN WALK – GREEN TALK
Jurkovičova tepláreň s odbornou prehliadkou

29. septembra 2022
GREEN BUSINESS BREAKFAST
Téma: Udržateľné budovy a mestá v čase energetickej krízy

4. októbra 2022
VUB ATLAS Talks
Partnerské podujatie na tému Energetická sebestačnosť a financovanie udržateľných projektov

Podujatia sú bezplatné – pre vstup je potrebné sa registrovať.

VIAC INFORMÁCIÍ

Organizátor:Slovenská rada pre zelené budovy

Výstava živých húb

23.09.2022 - 24.09.2022 Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, Liptovský Mikuláš


Výstava živých húb spojenú s mykologickou poradňou. 

Na výstave sa návštevníci dozvedia informácie o ríši húb, ich výskyte, určovaní i vlastnostiach. Priamo na živých exponátoch môžu skúmať ich tvar, farbu i vôňu, zistiť, kde a ako ich zbierať, ktorým sa radšej vyhnúť, ale aj ako ich bez obáv využiť pri príprave chutných jedál v čerstvom či sušenom stave. Pri poznávaní húb budú určite užitočné i dobré rady od odborníkov, mykológov. Návštevníci si môžu so sebou doniesť aj nazbierané huby, mykológovia im poradia, ak sú si nie istí druhom.

Organizátor:Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, Liptovský Mikuláš

Ako premeniť potraviny z problému na riešenie klímy?

24.09.2022 - 24.09.2022 Euractiv


Európska únia si v potravinovej stratégii Z farmy na stôl kladie za cieľ znížiť potravinové straty a mieru plytvania potravinami, no konkrétne ciele a nástroje zatiaľ nepredstavila. Potravinový odpad nie je iba etický, finančný či logistický problém, ale priamo prispieva aj k vzniku emisií skleníkových plynov. Obmedzovanie jeho vzniku je preto v záujme všetkých štátov EÚ, samospráv a nakoniec aj domácností a jednotlivcov.  Súčasne sa s predstavením novej Stratégie EÚ v oblasti pôdy rozbieha diskusia o budúcnosti práce na pôde v záujme zlepšenia jej zdravia štruktúry a schopnosti absorbovať z atmosféry oxid uhličitý, čo môže byť kľúčové v boji proti klimatickým zmenám.

Témy: 

  • Čo vieme o vzťahu potravinový cyklus-klimatická zmena? Ako nám so zmierňovaním prípadne adaptáciou môže pomôcť potravinový odpad?
  • Aké možnosti zníženia plytvania potravinami má jednotlivec? Stačí zmeniť prístup k potravinám v domácnosti alebo je nutná zmena aj mimo nej?
  • Čo sa so vzniknutým odpadom deje ďalej? Aké je jeho najlepšie využitie?

 VIAC INFORMÁCIÍ