Preskočit na obsah

Vyhľadávanie

Klimatická spravodlivosť

02.07.2021 - 29.08.2021 Slovenské banské múzeum-Banské múzeum v prírode


Putovná výstava – séria 44 emotívnych snímok z 28 krajín a 6 kontinentov o klimatickej zmene, jej prejavoch, príčinách a dôsledkoch so zdôraznením aspektu klimatickej spravodlivosti si môžu návštevníci múzea prezrieť v objektoch povrchovej expozície Banského múzea v prírode – skanzenu. 

Viac ifnormácií: https://www.muzeumbs.sk

Gastro, Slovensko, Food Waste – ako z toho von?

19.07.2021 - 19.07.2021 On-line priestor


Ako úspešne predchádzať potravinovému odpadu v zariadeniach spoločného stravovania?

To sa posnažia rozlúsknuť hostia online diskusie, ktorí sa odhodlali s potravinovým odpadom a plytvaním v zariadeniach spoločného stravovania zabojovať. Ako sa im darí, s akými prekážkami sa na Slovensku stretli a ktoré hlavné oblasti treba zlepšiť? Odpovedať budú Zuzka a Mirka z iniciatívy Nazvyš, Zero Waste kuchári Anton a Vojtech a Vlado, zakladateľ aplikácie Eatster.

Plytvanie v gastro segmente

V sektore spoločného stravovania sú potravinové straty a plytvanie potravinami podľa štúdie FUSIONS (2017) odhadované na úrovni 12 % z celkového množstva strát v celom potravinovom reťazci. Na Slovensku v súčasnosti nie je možné darovať varené pokrmy, ktoré, ak sa do troch hodín od prípravy nevydajú zákazníkovi, musia byť vyhodené. Takéto jedlo, bohužiaľ, ešte stále často končí na skládkach, kde hnije a vytvára metán unikajúci do ovzdušia.

Nielen legislatívne prekážky, ale aj nesprávne nastavenie procesov od nákupu surovín až po vydávanie zákazníkovi má za následok vznik potravinového odpadu o objeme v priemere až 40 % celkového objemu potravín, ktoré vstupujú do procesu prípravy pokrmov. Ich optimalizáciou sa však dá potravinovému odpadu do veľkej miery predchádzať.

Webinár je bezplatný, bude vysielaný naživo na Facebooku. Registrovaní účastníci e-mailom obdržia pred začatím eventu aj link na ZOOM. 
Registrácia: https://docs.google.com/.../1ExQ2XEnoYb6.../edi

Organizátor:FREE FOOD