Produktivita zdrojov

Dátum poslednej aktualizácie:20.11.2023

Značky

Definícia indikátora

Indikátor popisuje vývoj produktivity zdrojov vyjadrenej ako pomer HDP k domácej materiálovej spotrebe (DMC).
 

Jednotka indikátora

eur/kg

Metadáta

Definície súvisiace s indikátorom:

Produktivita zdrojov vyjadruje pomer HDP v stálych cenách (s.c.) a domácej materiálovej spotreby (Domestic Material Consumption – DMC). 
 

Metodika:

Analýza materiálových tokov na makroekonomickej úrovni (Economy-wide material flow analysis – EW-MFA) predstavuje popisný nástroj, cieľom ktorého je podať informácie o tokoch materiálov a energií vstupujúcich a opúšťajúcich ekonomický sektor príslušnej spoločnosti. Účelom hodnotenia (bilancie) materiálových tokov je pomocou indikátorov kvantifikovať celkové nároky ekonomického systému na materiály, ktoré sú vyjadrené ako vstupy materiálov, ich spotreba alebo odpadové toky uvoľňujúce sa späť z ekonomického systému do životného prostredia. Indikátory EW-MFA sú zostavované na základe metodiky Eurostatu využitím údajov zasielaných do Eurostatu (za SR údaje zasiela ŠÚ SR) na základe Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 691/2011 o európskych environmentálnych ekonomických účtoch.

Indikátory materiálových tokov sú považované za vhodný nástroj pre vyjadrovanie oddelenia kriviek záťaže životného prostredia a ekonomického výkonu vzhľadom na to, že ide o vysoko agregované indikátory záťaže životného prostredia usporiadané podľa pevne stanoveného systému. Kvantifikujú ako celkové množstvo materiálov spotrebované ľudskou spoločnosťou, tak aj množstvo materiálov vypustené v dôsledku ľudskej činnosti do životného prostredia. Tieto indikátory tak predstavujú vhodný doplnok k medziodborovým štrukturálnym bilanciám v monetárnych či fyzických jednotkách, ktoré môžu byť používané pre národohospodárske analýzy. Ak sú priradené vstupným indikátorom materiálových tokov a indikátorom spotreby indikátory národných účtov, ako je napríklad hrubý domáci produkt (HDP), meria sa efektivita ekonomického systému premenou materiálov na ekonomický výstup. Tieto indikátory hovoria o produktivite zdrojov (pomer HDP a daného indikátora) respektíve materiálovej náročnosti (pomer daného indikátora k HDP).

 

Zdroj dát:

Eurostat

 

Súvisiace indikátory:

  •  

Príbuzné indikátory v medzinárodnom meradle:

Odkazy k problematike:

 

Väzba indikátora k rozvojovým dokumentom a cieľom

Nutnosť zvyšovania efektivity premeny materiálov na ekonomický výstup a znižovanie  záťaže životného prostredia na jednotku ekonomického výkonu je zdôraznená v Stratégii udržateľného rozvoja EÚ, Tematickej stratégii pre udržateľné využívanie prírodných zdrojov a Doporučení rady OECD k materiálovým tokom a produktivite zdrojov. V žiadnych strategických dokumentoch SR nie sú momentálne zahrnuté.

 

Kľúčová otázka

Aký je vývoj v produktivite zdrojov?

Kľúčové zistenia

  • Produktivita zdrojov v hospodárstve SR v roku 2021 dosiahla hodnotu 1,39 eur/kg. Oproti roku 2005 sa zvýšila o 87,9 %, ale aj napriek tomuto rastu SR výrazne zaostáva za priemernou produktivitou zdrojov v EÚ.
Zmena od roku 2005 Zmena od roku 2015 Posledná medziročná zmena
Pozitivny trend Pozitivny trend Pozitivny trend
Od roku 2005 produktivita zdrojov vzrástla. Od roku 2015 produktivita zdrojov vzrástla. V porovnaní s predchádzajúcim rokom došlo k nárastu produktivity zdrojov.

 

Sumárne zhodnotenie

Podrobné zhodnotenie

V roku 2021 predstavovala produktivita zdrojov (HDP/DMC) v hospodárstve SR 1,39 eur/kg. Oproti roku 2005, keď jej hodnota bola 0,74 eur/kg sa zvýšila o 87,9 %. V porovnaní s predchádzajúcim rokom zaznamenala nárast o 3,6 %. Napriek dlhodobému rastu SR výrazne zaostáva za priemernou produktivitou zdrojov v krajinách EÚ, ktorá v roku 2021 dosiahla hodnotu 2,1 eur/kg.
 
 

 

 

 

Medzinárodné porovnanie

 

Kontakt na spracovateľa

Ing. Katarína Škantárová, SAŽP, katarina.skantarova@sazp.sk