Preskočit na obsah
X Vážení návštevníci Enviroportálu,
20. 12. 2023 bola spustená nová verzia webového sídla, momentálne sa nachádzate na starej verzii. Na novú verziu budete automaticky presmerovaní. Ospravedlňujeme sa za prípadné nepríjemnosti a ďakujeme za trpezlivosť.
Tím Enviroportálu
Tlačiť   PDF

Zeleň v mestských sídlach

Dátum poslednej aktualizácie20.12.2016

Definícia indikátora

Indikátor hodnotí plochu zelene v mestách a obciach (verejná zeleň), špeciálnejšie tiež parkovú zeleň, ako aj jej prepočet na obyvateľa. Sídelná zeleň patrí totiž k rozhodujúcim faktorom kvality života, je pre ne zdrojom vitality, pričom sa radí k najefektívnejším priestorovým, ochranným, ozdravujúcim i skrášľujúcim prvkom. Hodnotí sa ukazovateľom výmery v hektároch, čo však len čiastočne vystihuje účinnosť zelených plôch. Až intenzívna a vzrastlá zeleň je totiž prínosom k ozdraveniu a estetickému skvalitneniu našich sídiel.

Jednotka indikátora

ha, m2

Metadáta

Kľúčové zistenia

  • roku 2012 dosiahla výmera zelene v mestách a obciach SR 11 926 ha, z čoho parkovej zelene bolo 27 %. V prepočte na obyvateľa činila 22 m2.
  • Výmera verejnej zelene má od roku 2007 mierne rastúci trend, pričom oproti roku 1996 môžeme konštatovať jej nárast o 837 ha (7,5 %) a v strednodobom hodnotení (od roku 2000) vzrástla celkovo o 6,5 %. Medziročne bol tiež zaznamenaný nárast verejnej zelene o 305 ha. Plocha zelene na obyvateľa sa dlhodobo nemení, resp. narástla len o 4,8 %.
  • Najvyššia výmera verejnej zelene je dlhodobo v Nitrianskom kraji (i v prepočte na obyvateľa), najmenšia je v Žilinskom kraji. Oproti roku 2011 narástla výmera verejnej zelene najviac v Banskobystrickom kraji, najmenej v Bratislavskom a Trnavskom kraji.
  • Údaje o výmere zelene sú k dispozícii len od roku 1997 (sledovanie týchto ukazovateľov bolo začlenené do zisťovania - ročný výkaz o vybraných ukazovateľoch regionálnej štatistiky - MOŠ-MIS 1-01). Vzhľadom na optimalizačné procesy a hľadanie úspor v zdrojoch ŠÚ SR bolo v roku 2013 uvedené zisťovanie zrušené, t. j.  aj sledovanie ukazovateľov o výmere zelene.

 

Sumárne zhodnotenie







 

Kontakt na spracovateľa

Mgr. Peter Kapusta, SAŽP, peter.kapusta@sazp.sk

Zdroj dát:

ŠÚ SR

 

Súvisiace indikátory:

 

Odkazy k problematike: