Vtákom roka 2016 je pŕhľaviar čiernohlavý

08.04 2016, TASR

Žitnoostrovské osvetové stredisko (ŽOS) vyhlásilo tento rok už X. ročník programu Studňa Európy – zachráň živú vodu! , v rámci ktorého upozorňuje aj na ďalšie aspekty ochrany životného prostredia. Sústreďuje pozornosť aj na ochranu vtáčika roka, pŕhľaviara čiernohlavého, ktorého chcú za každú cenu zachrániť.


Spoločenskú cenu tohto drobného vtáčika vyhodnotili na 663,87 eur, lenže to je iba iluzórna suma, pretože každý druh v živočíšnom rade, ale aj v oblasti rastlín, na Zemi je nezaplatiteľný. Zdôraznila pre TASR riaditeľka ŽOS Jana Svetlovská.

,,Ešte taká lastovička, vrabec či bocian, to by sme poznali. Ale pŕhľaviar čiernohlavý? Mnohí počujú toto meno prvýkrát. Ide o tradičného drobného vtáčika, ktorý je na Žitnom ostrove oveľa viac doma ako my. Ako vieme, prvý apríl je Svetovým dňom vtáctva, ale málokedy sa hovorí o tom, že iniciátorom tohto svetového sviatku bol Slovák a datuje sa ešte do Rakúsko-Uhorskej monarchie," ozrejmila Svetlovská s tým, že prírodovedec Oto Hermann, ktorý pochádzal z Brezna a vyvinul úsilie, aby práve prvý apríl bol venovaný, nielen vtákom, ale aj stromom. A to už od roku 1900. Dátum 1. apríl nie je náhodný, spája sa práve s príletmi sťahovavých vtákov v počte až do niekoľko miliónov.

Ako prezradil riaditeľ Slovenskej ornitologickej spoločnosti (BirdLife Slovensko) Miroslav Demko, na rok 2016 vyhlásili za vtáka roka veľmi drobného, nenápadného a skromného vtáčika pŕhľaviara čiernohlavého. ,,Naša spoločnosť je mimovládna organizácia, občianske združenie, ktorej hlavným poslaním je ochrana a výskum prírody, najmä voľne žijúceho vtáctva a jeho biotopov. Cielene chceme poukázať práve na vtáky, ktoré sú nesmierne ohrozené. A pŕhľaviar takým je. Vo voľnej prírode sa už vyskytuje zriedkavo, pretože spoločnosť ničí jeho prirodzené prostredie. Chceme vyvolať snahy o záchranu tohto mimoriadne dôležitého malého vtáčika," povedal Demko.

Pŕhľaviar čiernohlavý (lat. Saxicola rubicola) je druh z čeľade drozdovité. Je menší ako vrabec. Samček má čiernu hlavu a chrbát, biely prúžok na čiernom krídle a hrdzavo hnedú hruď. Živí sa najmä drobným hmyzom. Hniezdo si buduje na zemi v hustej tráve. Samička znáša päť až šesť zelenkavých vajec s jemnými hrdzavými fľakmi a sama ich zahrieva. Na starostlivosti o mláďatá sa podieľa aj samček.

Foto: http://snaturou2000.sk/

Copyright © TASR 2019
Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Súvisiace články

Značky

Ochrana prírody