31.01 2007, Enviroportal
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že ak sa do priameho obehu dostane dioxín s veľkosťou jediného zrnka ryže, zodpovedá toto množstvo ročnému limitu povolenému pre 1 milión ľudí.
Čo sú dioxíny?
Vedecká komunita považuje dioxíny za najjedovatejšie chemikálie, ktoré kedy človek vyprodukoval. Je ich asi 210 druhov. Vznikajú ako nepotrebné vedľajšie produkty priemyselných aktivít, kde sa pri spaľovaní používa chlór.
Priemyselné zdroje dioxínov:
Dioxíny sa radia medzi tzv. perzistentné organické polutanty (POP). Sú to prevažne syntetické látky s veľmi vážnymi trvalými negatívnymi účinkami na divo žijúce druhy, ekosystémy a ľudské zdravie. Štúdie ukazujú, že hoci sa úroveň POP v niektorých oblastiach v poslednom čase znížila, predsa sa ich napr. v Baltskom mori stále nachádza veľmi veľa.
Vplyv dioxínov na zdravie:
Viaceré dioxíny patria medzi najtoxickejšie chemikálie na Zemi, ktoré sú nebezpečné už vo veľmi nízkych koncentráciách.
Zdroj: Greenpeace a SPZ
Copyright © Enviroportal 2023